“Yerli Üretim” bölümümüzün bu ayki konuğu Hatice Bittacı. Lapta’ya 1915 yılından beri fırıncılıkla uğraşan bir aileye gelin giden, 1963’te aniden evlerinden alınarak getirildikleri Türk Mahallesi’nde Kıbrıs’ın en iyi bittasını üretmeye başlayan Hatice Bittacı üretim aşamalarını, yaşadıkları sorunları ve pandemi dönemini Express Gazetesi’ne anlattı.
“1958’de evlendiğimde kaynatam bu işi yapıyordu. Çok seneler geçti üzerinden. Eşim de ekmekçi oldu, onun yanında beraber çalıştılar, ben de yardım ettim. Ama başlangıcı yanlış hatırlamıyorsam 1915’li yıllarmış. Fırıncılığa başladığı yıllar.”
1963 olaylarında bir gece ansızın polisler tarafından Lapta’dan Türk Mahallesi’ne getirdiklerini belirten Hatice Bittacı, o günlerde yaşadıklarını şöyle anlatıyordu;
“Biz Lapta’dan geldik buraya. Rumlar Türkler’e ekmek vermezdi. Polisler bizi indirdiğinde ne urubamız vardı ne bir eşyamız. Nasıl olsa altı gün sonra geri gideceksiniz dediler iki sandalye, iki yatak alabildik geldi. Ne 6 günde geri dönebildik ne altı hafta ne 6 sene. Kaldık buralarda. Göçmenlikte çok çektik anlayacağınız. Şu an bulunduğumuz yerimizin karşı binasında fırın vardı. Bizi oraya koydular, ekmek yapmaya başladık. Rahmetli Salih dayı vardı. O bize çok yardımcı oldu. ‘Kurulu yer, geçsinler çalışsınlar’ dedi. Buraya yakınlarda da kalmamız için bir yer verdiler. Gittik geldik çalıştık burayı alana kadar”
“Çok hayırlı bir
mal sahibimiz vardı”
Bittacı Fırın’ın yerine buranın eski mal sahibinin sayesinde sahip olduklarını söyleyen Hatice Bittacı “Burada eski evler vardı. Bizim evin mal sahibi dedi ki ‘Ben burayı sana satacağım sebeplenin’ Türk malıdır dedik, aldık. Çalıştıkça ödedik, eski binaydı tadilat yaptık, yeniden yaptırdık bu hale getirdik. Bir de evimiz olsun dedik. Üzerine de evimizi yaptık. Haftadan haftaya para topladıkça mal sahibine ödedik. Hem çocuklarımıza baktık, hem evimizi iş yerimizi yaptık” dedi.
Az çeşit, en iyi kalite!
Yaptıkları ürünlerle ilgili olarak da bilgi veren Hatice Bittacı “Bizim çok üretimimiz yok. Zeytinli, hellimli, kabak böreği, tahinli ve çörek yapıyoruz. Ama eski usul ve bol malzeme kullandığımız için bizim kalitemiz gibisi hala yok” şeklinde konuştu.
“Kalıcı olmak istiyorsan
malzemeden kaçmayacaksın”
İnsanların, özellikle de yerli halkın kendilerini tercih etmelerini çok basit bir şekilde açıklayan Bittacı “Başka yerden zeytinli alıyorsun. Ne yağı var ne tuzu ne de nanesi. Üzerine 3 tane zeytin koyuyorlar, al sana zeytinli diye satıyorlar insana. Bizde öyle değil, eski kafayız biz, malzemeden kaçmayız, acımayız. Bizimkinde bir avuç zeytin çıkar. Hala tercih edilmemizin basilica sebebi bu, diğer sebebi ise taş fırında üretim yapıyor olmamız” dedi.
Piyasanın şu andaki durumunu ve kendilerini etkileyip etkilemediğini sorduğumuz Hatice Bittacı “İnsanlar gitti, yolda geçen insan bile yok neredeyse artık. Bu nedenle ürünlere talep azaldı. İnsan kalmadı burada. Bir, bir buçuk fırın ekmek yapıyoruz, bazen olduğu gibi duruyor. Üç kişi geliyor ya da gelmiyor. O zaman ‘Aman Allah’ım, ne günlere kaldık, ekmek bile satılmıyor’ Şaşar kalırsın. Hastalıktan dolayı oldu bu. Gidenler gitti, kalanlar da korkudan dışarıya çıkmıyor, zaten kimsede para yok, kazanç yok. İhtiyacını bile karşılayamıyor. Ne yapsın insanlar da. 100 ya da 150 parça ürün satıyoruz. Eskiden böyle değildi, ama şu anda yapabilecek birşeyimiz yok”
müşteri meram anlamıyor”
Krizden dolayı birçok ürünün zamlandığını, kendilerinin de bunu fiyatlara yansıttığı zaman müşterilerinden tepki aldıklarını belirten Hatice Bittacı “Biz tamamen eski usule göre üretim yapıyoruz. Malzemeden kaçmıyoruz, kaliteden kaçmıyoruz. Ama birçok hammaddeye zam geldiği için biz de fiyatı artırmak zorunda kalıyoruz. Müşteri şikayet ediyor, zannediyor ki biz yapıyoruz. Müşteriye meram anlatmak kolay mı? Yapacak birşey yok. Daha zor günler görmüştük, bugünler de geçecek” diyerek sözlerini bitirdib