GİRNE

“Umarız Girne halkına hakettiği değer verilir”

“Umarız Girne halkına hakettiği değer verilir”

Belediyenin kalbi olan, kente yatırımlar ve yapılan çalışmaların mali kaynağını sağlamaya çalışan Girne Belediyesi Mali İşler Şubesi, belediye birimleriyle yaptığımız röportajlarda bu ayki konuğumuz oldu. 

Belediye bütçesi, gelirler- giderler, pandemi döneminde yaşanan sıkıntılar ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Mali İşler Şubesi Gelirler Şube Amiri Yavuz Caferoğlu “Bu zorlu süreci devlete rağmen halkımızın duyarlılığı ve personelimizin çabalarıyla atlatmaya çalışıyoruz” dedi. 

“Belediyenin kalbi burası”

Caferoğlu, Girne Belediyesi’nin kalbinin Mali İşler Şubesi olduğunu belirterek “Bölümümüz genel anlamda belediyenin kalbi gibidir. Biz muhasebeyiz, gelirler ve giderler olarak ikiye ayrıldık son dönemde. Gelirlerdeki amaç alacakları ve gelirleri yükseltmek, projeler için yatırımlar için kaynak üretmektir. Pandemiden dolayı bizim gelirlerimiz azaldı. Bunun da sebebi en başta pandemidir. En büyük gelir kaynaklarımız olan inşaat sektörü çöktü, turizm, oteller ve casinolar kapandı. Onlar da çöktü. Eğlence sektörü de kapandığı için ve bu sektörler turizme bağlı olduğu için yeterli kaynak elde edilemedi. Turizm sektörü yerli turizmle olmadı. Bu nedenle karşılık önlem olarak başka gelir kalemlerini çoğaltmaya başladık.” dedi.

“Hiçbir zaman denk bütçe yakalanamaz”

Belediyelerde hiçbir zaman denk bütçenin yakalanamayacağını belirten Caferoğlu “2020’de pandemiye rağmen bütçe yakalamayı yüzde 70 oranında gerçekleştirdik. Bu da büyük bir başarıdır. Kendi öz gelirlerimiz ve turizm dışı gelirler, inşaatı biraz sıkıştırarak ve başka kollarda çalışmalar yaparak çoğalttık bunları. Bu seneki bütçemiz de ona göre oldu. Geçen yıldan yüzde 15’lik bir düşüş yaptık. Diğer belediyeler de aynı şekilde. Bu bütçenin yüzde 75’ine yakınını kendi öz gelirlerimizle, kalan yüzde 25’i de devlet katkısıyla karşılanacak” dedi. 

“2020 bütçemizde hedeflediğimizi tam yapamasak da %70’i yakaladık” 

Caferoğlu, 2020’yle ilgili sözlerini ‘“Pandemiye ragmen hedeflediğimizi tam yapamasak da yüzde 70 oranında gerçekleşti, vatandaşımızın duyarlılığı ve kendi çabalarımızla gerçekleşti Bu bütün bu şartlara rağmen büyük bir başarıdır” diyerek bitirdi. 

“2021 yılı mali bütçemiz 138 milyon 234 bin Türk Lirası”

2021 bütçesi ve çalışmalardan da bahseden Caferoğlu “Toplam bütçe, gerçekleştirmeyi planladığımız bütçenin büyüklüğü  gelirler 138 milyon 234 bin TL aynı miktarda da harcamayı planlıyoruz. Bu varsayılan bütçedir. Bunun yüzde 70’lerde gerçekleşmesi iyi bir gerçekleşmedir. Geçen yıl yüzde 70’lerde kalmamızın sebebi pandemiydi.” dedi.

“Devlet katkısı alamıyoruz”

Caferoğlu, devlet katkılarından büyük oranda kesinti yapıldığını belirterek “Katkıları alamadığımız ve projeleri yürütemediğimiz için tamamen öz kaynaklarımızla bazı şeyleri yaptık.O günün şartlarında çok iyi bir şeydir.Tamamen yerel kaynaklardan yarattık. AB ve TC kaynaklı destekler oluyor ama bu sene pandemiden dolayı projei yapmayı düşünmediğimiz için halka dönük şeyler gerçekleştirilecek. Asfaltlanma, alt yapı projeleri yapılacak. Kendi bütçemizle yapacağımız için kale arkasında bir projemiz var şehitlik projesinin düzenlemesi var, yine kale tarafında Efeler Sokak’ta altyapı, üst yapı projesi var. Bunların da gelirlerini kendi öz kaynaklarımızla yapmaya çalışacağız. Tedariğini inşaattan, yerli turizm işgaliye harçlarından, vergilerimizden meslek vergisi, işyeri bulundurma vergisi gibi kalemlerden halledeceğiz. Kıymet tahdil ücretlerinden, su tahsilatlarını düzenli tehsil etmeye çalışacağız. Zaten bildiğiniz gibi su parası bugünlerde TC’ye aktarılır. Bu geliri elimizden geldiğince düzenleyeceğiz artıracağız. Emlak vergisiyle yükselteceğiz. Bunu da düzeltmek için ileriye dönük projemiz ön ödemeli sayaçlara geçmek ve daha düzgün tahsilat yapmaktır” dedi. 

“Devlet katkısı %4’lere düştü, ayağını yere basacak bir bütçe yapmaya çalışıyoruz”

Devletin belediyelere yaptığı katkılardaki kesintilerle ilgili de açıklamalarda bulunan Yavuz Caferoğlu “Biz önümüze bakarak, bu pandemiyi düşünerek ayaklarımızı yere basacak bir bütçe yaratmayı düşünüyoruz. Bütün kaynaklarımızı zorlayarak maksimum gelir elde etmek düşüncesindeyiz. Giderler olarak da çok büyük olmasa bile elimizden geldiğince yatırım yapmayı hedefliyoruz. Yeraltı ve yer üstü projeleri duramaz mecburuz bunları yapmak zorundayız. Festivalleri elimizden geldiğince sanal olarak yapmak durumundayız. Açılırsa eskisi gibi yapmaya devam edebiliriz. Bu işler için 3 milyon lira civarı bir rakam ayırdık. Bu sene yarı yarıya düştük. Önümüzü görmek için ayaklarımızın yere basması için elimizden geldiğince akılcı bir bütçe yapmaya çabaladık. Her yıl yüzde 15-20 gibi devlet katkısı olurdu. Bu sene %4 civarı verildi, çalışanlara da yüzde 15 Hayat Pahalılığı verildi. Alacağımız mevcut katkı personele bile yetmeyecek durumda. Üzerine kendi kaynaklarımızdan koyarak yatırım yapmaya çalıştık. Dünya genelinde olan bir küçülme var. En azından 2021’de bunu düşünüyoruz. 2022 ne getirir bunu bilmeyiz” dedi. 

“33 bin 200 nüfus gözüküyor, 75 bin sayaç var, adil değil”

Şu an en büyük sorunlarının nüfus sayımı yapılmaması olduğunu söyleyen Caferoğlu “Şu an Girne’nin nüfusu 2006 sayımına göre 33 bin 200 olarak gözükmekte. Ama bizim 25 bin aktif su sayacımız var tabi bunun içinde askeriye, yurt gibi tek sayaç kullanıp çok kişinin yaşadığı yerler de mevcut. Bizim Bizim devletten aldığımız katkı ise 32 bin kişiye göredir. Buna göre personel vardır bunun da bu nüfusa iyi hizmeti vermesi mümkün değil, daha fazla personel almak için Belpaz üzerinden bir kadrolaşmaya gittik. Belediye olarak Girne halkının yükünü kaldırmaya çalışıyoruz. Bugünün şartlarıyla, alınan katkıyla yürütülebilecek şekilde değil. Devlet katkısı normalde 50 bin üzeri olsa girne nüfusu şu an 100 bindir hatta 150 bindir. Bu sayıya göre hizmet verdiği halde 32 bin kişilikmiş gibi muamele görüyor. Bu da bizi zora sokuyor. Daha da zora girdik. Bazı öz gelirlerimizi çoğaltmak amacıyla atılımlar yaptık. Herşeyi üzerine koyarak elimizden gelince mantıklı artışlar yaparak elde etmeye çalışacağız. ” dedi. 

“Borcu az olan bir iki belediyeden birisiyiz”

Gelir gider dengelerinin sağlanması için büyük çaba gösterildiğini belirten Yavuz Caferoğlu “Borçsuz değiliz, tedarik sağlanan yerlere borçlarımız tabii ki var. Ama çok büyük borcumuz yok. Gayet iyi bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz. Devlet borçlarımız yok. Hepsi düzenli. Geçmiş dönemden gelme borçları da yapılandırdık. Bunlar her ay devlet katkısından kesilerek ödemeleri yapılıyor. Belediyenin ekonomik durumu iyi. Bazı belediyelere nazaran borcu olmayan bir iki belediyeden birisiyiz. Personelin bütün sosyal haklarını yatırımlarını, maaşlarını geri bırakmadan vermeye çalışıyoruz. Ek hizmetlerini bile ödeyecek durumdayız. Daha yere basar bir bütçe için bazı kısıtlamalara gittik. Festival gibi, bazı kalemleri tamamen bitirmeyecek şekilde kıstık” dedi.

“Devlet katkısı personeli bile karşılamıyor”

Belediyenin devletten aldığı 4 milyon 344 bin TL’lik katkının peronel maaşlarını bile karşılamadığını söyleyen Caferoğlu “Bu katkı Hayat Pahalılığı’ndan sonra zora girecek. Yeni bütçede devlet katkısı ayda 5 milyon 444 bin iken geçen sene şimdiki bütçede 4 milyon 578 bin TL’dir. Yıllık bir 310 bin TL artış verildi devlet katkısına buna karşılık personel giderlerimiz ise Bir buçuk milyon liraya yakın yükselecek. Bu bizi çok zora sokacak. Gerçi sosyal haklar da yükselecek. Diyelim ki bir bayramlık ödeneği 5 gündelikse bu rakam yüzde 15 artacak. Çalışan persoelin mesaisi yüzde 15 artacak. 

“Lapta, Alsancak 7 TL’ye su satıyor, biz 3 liraya satıyoruz”

Su fiyatlarına da değinen Caferoğlu “Biz suyu devletten 2.5 liraya alıyoruz, 3 lira civarı bir rakama satıyoruz halka. Baktığınızda Lapta ve Alsancak bizden daha küçük olduğu halde 7 TL’ye satıyor. Biz de mecburen bazı rakamlarda düzeltmeler yapmak zorunda kalacağız. Şu an sudan elde ettiğmizi gelir ancak da devlete ödediğimiz su parasına denk geliyor. Hatta bazı aylarda tahsilat sıkıntısı yaşadığımız zaman altına düştüğümüz bile oldu. Yeni yeni düzelmeye başladı.” dedi. 

“Aşılanma işleminin hızlı bir şekilde bitirilmesi gerekiyor”

Yavuz Caferoğlu son olarak “Daha özverili çalışarak gelirlerimizi artırmaya çalışacağız. Başkanımızın göreve geldiği günden bu yana bazı gelirlerimiz yüzde 50’nin üzerinde artırıldı. Ama 2020’de düştü. 2021’de tekrar artmaya başlayacak. Bundan dolayı biraz sıkıntı çektik ama herşeyin daha iyi olacağına umud ederek ve aşılanma işlemlerinin bir an önce bitirilmesiyle başta turizm sektörü olmak üzere bütün sektörlerin açılmasını ümid ederek hedeflediğimiz rakama ulaşacağımızı düşünüyorum. Gereken her türlü önlem alındı. Belediyenin şu an aldığı katkının iki katına denk bir katkı alması gerekir. Gerçekçi olan da budur. Bakanlar Kurulu kararıyla bu işin düzeleceğini düşünüyoruz. Girne halkına hakettiği değeri verilir” dedi. 

“Vatandaşlar ve kiracılar yasal işlem yapmak zorunda bırakmasın”

Caferoğlu sözlerini vatandaşlara çağrıda bulunarak bitirirken şunları söyledi “Mali İşler Şubesi olarak her türlü belediye vergi, ücret ve kiraların zamanında ödenmesinin hizmetlerin yürütülmesi için önemli bir yeri vardır. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız kendilerinin de sıkıntı yaşamaması için onlardan ricamız belediye ödemelerini gününde yapmalarıdır”