GİRNE

"Girne'nin refah seviyesini yükseltmeye çalışıyoruz"

Çalışmalarına Şubat 2018’de başlayan ve Girne halkının menfaatlerini ön planda tutarak proje odaklı girişimlerde bulunulmasını sağlayan Kurumsal İletişim Bölümü Dış İlişkiler ve Projeler Birimi sorumlusu Burcu Veysioğlu, Express Gazetesi’ne bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve bundan sonra planladıkları projleer hakkında açıklamalarda bulundu. 

“Faaliyetlerimizi 2020 Şubat’ında resmi olarak başladı”

Girne Belediyesi 28 Şubat 2020 tarihinde yeni hizmet binasına taşınırken kurumsal yapısını yenilemiş, geçmiş yıllarda, birçok başarılı çalışma ile  bölge halkına sunmuş olduğu hizmetlerine ek olarak , yine bölge halkının ve Girne şehrinin menfaatlerini ön planda tutarak proje odaklı girişimlerde bulunduklarını belirten Veysioğlu “Resmi olarak 2020 Şubat ayında faaliyetlerine başlayan Dış İlişkiler ve Projeler Birimi, mevcut çalışma yapısını ve hedeflerini geçmiş yıllarda Girne Belediyesi çatısı altında görev yapan persnelin kişisel ilgi ve gayretleri ile gerçekleştirdiği proje başvurularından esinlenerek, ihtiyaç ve eksiklikleri değerlendirmiş ve yeni bir birim altında yeni bir bir oluşum içine girdi.” dedi.

“Çeşitli fikirler üretilerek projeler birimi oluşturuldu”

Bu yeni oluşum tasarlanırken, 2011 yılından itibaren günümüze değin çeşitli hibe sağlayıcılara gerçekleşmiş proje başvuruların değerlendirildiğini, proje yazım teknikleri, fikir geliştirme, Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti, TIKA _Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Birliği hibe destek ekibi arasında devamlı bir iletişim ve işbirliği geliştirilmesi yönünde fikir üretilerek projeler birimi oluşturulduğunu söyleyen Burcu Veysioğlu “2017 Aralık tarihinde Girne Belediyesi ile Avrupa Birliği Toplum Kalkınması IV. Hibe Programı kapsamında çağrısı yapılmış adadaki katı atık yönetim mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik başvuruda, Girne belediyesi, sunmuş olduğu “Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetim Hizmetleri” projesi hibe hakkı hazanması ile çalışmalar daha da profesyönel bir seviyeye taşınarak günümüzde de devam etmektedir. Söz konusu proje, genelde, Kıbrıs’ın kuzeyinde katı atık yönetim mekanizmasında iyileştirmeyi, katı atık geri dönüşümü, yeniden kullanım ve azaltmayı teşvik etmekte, özelde ise  Çatalköy, Girne, Alsancak ve Lapta Belediyeleri tarafından toplanmakta olan katı atık miktarında % 8-11 oranında Güngör düzenli depolama alanına gönderilmekte olan atık miktarında azaltmayı, Girne bölgesinde bir Transfer İstasyonun inşaa edilmesiyle ,azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür tekniklerinin toplum tarafından benimsenmesini hedeflemektedir” dedi. 

“Araç filomuz sürekli yenileniyor, Stratejik kalkınma planları oluşturuluyor”

Proje kapsamında Avrupa Ülkelerinde örnek çalışmalar yapan merkez ve şehirlerin ziyareti, belediye personelinin kapasitelerinin arttırılmasına yönelik hizmetiçi eğitimler, atık üreten işletmelerin katı atık üretiminde farkındalıklarının arttırılmasına yönelik kampanya ve sohbet toplantıları, belediyelerin temizlik bölümü araç filolarının yenilenmesi ve kapasitelerinin arttırılmasına yönelik araç alımları gibi faaliyetler yer aldığını söyleyen Veysioğlu “Yine proje kapsamında Girne-Çatalköy-Alsancak Belediyeleri belediye sınırları içinde çevresel farkındalık araştırması gerçekleşmiş, Girne-Çatalköy-Alsancak Belediyeleri Stratejik Kalkınma Plan çalışmalarına yönelik odak grup toplantıları düzenlenmiştir. Bu toplantılarda stratejik kalkınma planına veri oluşturulması için topumda farklı kesimlerden katılımcılar yer almış, bölge/sektörün eksiklikleri/soruları tartışılmış, projeler, çevrenin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili görüşlerin analizleri gerçekleşmiş ve Girne bölgesine özel olarak 2019-2021 yılları için üretilmiş bir staratejik plan oluşturulmuştur.” dedi. 

“10 kişilik heyetle Malta’ya gidildi”

21-24 Ekim 2018 tarihinde Lapta, Alsancak, Girne ve Çatalköy Belediyeleri’nin belediye başkanları ve katı atık birimi çalışanlarından oluşan 10 kişilik heyet Malta adasına gözlem turu düzenlendiğini söyleyen Veysioğlu “Gozo Atık Transfer İstasyonu, Maghtab Çevre Kompleki, Malta Kuzey Mekanik ve Biyolojik Artıma tesisler ziyaret edilmiştir. Bu ziyaret Malta’daki en iyi uygulamaları ve hizmetleri gözlemlemeye yardımcı olmuştur. Katılımcılar, Malta ile Kıbrıs’ın kuzey kesimi arasındaki mevcut eylem ve hizmetleri karşılaştırma ve söz konusu belediyelerin sınırlarında yaşayanların ve ziyaretçilerin yaşam kalitesini iyileştirmek için gelişmiş atık yönetimi hizmetlerini tatbik etmişlerdir. Atık yönetiminde iyi uygulamaları gözlemlemişler, atık yönetimi uygulamasında gelişmiş bilgi, yeni ve iyileştirilmiş eylemler hakkında uzmanlardan bilgiler aldık” dedi. 

“788 bin 463 Euro hibe ile Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetim Hizmetleri Projesi AB tarafından finanse edildi”

Veysioğlu, çalışmalar çerçevesinde 2017 Aralık tarihinde imzalanan ve halen devam eden 788,463 Euro toplam hibe bedeli “Transfer İstasyonu ve Geliştirilmiş Atık Yönetim Hizmetleri” projesinin, Lapta, Alsancak ve Çatalköy Belediyeleri paydaşlığında, Girne Belediyesi tarafından yürütülmekte ve Avrupa Birliği Toplum Kalkınması 4. Hibe Programı kapsamında finanse edildiğini belirtti. 

Yapılan ve devam eden projeler

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği (KEİ) ofisi aracılığıyla TC hibe programları takip edilmekte ve Girne Belediyesi adına açılan hibe çağrı başlıkları kapsamında başvurular yapıldığını belirten Veysioğlu projeleri şu şekilde sıraladı

“Başvurular Eylül 2019 tarihi itibarıyla hız kazanmıştır. Sırasıyla; 

- KEİ Ofisi bağlantılı Temmuz 2020 tarihinli başvuru, 5 konu başlığında, 12,283.942 TL toplam bütçe ilegerçekleşmiş, Koruma Bölgesi - Efeler Sokak Yayalaştırma Projesi hibe hakkı kazanmıştır. 

- 10 Temmuz 2020 ve 16 Ekim 2020 tarihli UNDP-LIF Programı 2.Hibe çağrısı kapsamında “Kuzey Kıyı Şeridindeki Yerel Yönetimler Arasında Yeşil Atık Yönetiminin  Güçlendirilmesi” ve “Mevcut Atıksu Pompalarının Akıllı Pompalarla Değiştirilmesi” konulu 2 proje başvurusu gerçekleşmiştir. Bu başvurulardan Enerji verimliliğine dair “Mevcut Atıksu Pompalarının Akıllı Pompalarla Değiştirilmesi”  projesi 315,700 Euro bedelindeki hibe hakkı kazanmıştır. “Kuzey Kıyı Şeridindeki Yerel Yönetimler Arasında Yeşil Atık Yönetiminin  Güçlendirilmesi” projesi 2,772,157 Euro toplamındaki bütçe ise geliştirilmek üzere revizede ve hibe hak sahibi aday listesinde yer almaktadır. 

- 30 haziran 2021 tarihinde, tıka-türk işbirliği ve koordinasyon Ajansı  başvurusu ile Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu’nun Altyapı ve Teknik Kapasitesinin Güçlendirilmesi  konulu proje hazırlanmıştır. Söz konusu proje Girne Belediyesi Sanat Danışmanı ve Oda tiyatrosu personeli ile istişare ile geliştirilmiş ve 48,265 USD tutarındadır. 

“Hedefimiz Girne’nin refah seviyesini yükseltmek”

Burcu Veysioğlu bölüm olarak hedeflerinin Girne Belediyesi’ni dış kaynaklı finansmanlarla destekleyerek başta bölge halkına ve çalışanlarına yönelik refah seviyesini artırmak olduğunu belirtti ve sözlerini “Bölümün ileriki dönem proje hedefleri arasında UNDP-LIF 3. çağrı kapsamında, “yerel yönetimlerin hizmet binalarının ve tesislerinin enerji performanslarının çevreye etlilerinin azaltılması” konulu başvurular Temmuz 2021 tarihinde lansmanı gerçekleşecek tanıtım ile başlayacaktır” diyerek bitirdi.