EKONOMİ

Önce böcek, sonra Çavuş darbesi!

Bu yılı yaşanan böcek kriziyle ürünleri dalda kalarak geçiren ve hükümet tarafından destek olunmayan narenciye üreticisine Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş darbe vurmaya devam ediyor; devletin verdiği maddi destekle yaygın olarak kullanılan birçok gübre çeşidi üreticilerin bütün ısrarına rağmen bakanlığın destek kapsamına alınmadı!

Bu yılı yaşanan böcek kriziyle ürünleri dalda kalarak geçiren ve hükümet tarafından destek olunmayan narenciye üreticisine Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş darbe vurmaya devam ediyor; devletin verdiği maddi destekle yaygın olarak kullanılan  birçok gübre çeşidi üreticilerin bütün ısrarına rağmen bakanlığın destek kapsamına alınmadı!

ÖNCE BÖCEK, SONRA ÇAVUŞ DARBESİ!

İçinde olduğumuz yılı yaşanan böcek krizi ve Türkiye’nin kota uygulaması nedeniyle büyük sıkıntı ile geçiren narenciye üreticisine son darbeyi Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş vurdu! Son 2 yıldır verilen gübre desteğinde listeye bir türlü alınmaya ama damlama sulamada yaygın şekilde kullanılan bazı ürünler üreticinin tüm ısrarına rağmen kapsam dışında bırakılmaya devam ediyor.

KULLANILMASI GEREKEN GÜBRELER DESTEK KAPSAMINA ALINMIYOR

Son dönemde yer altı su kaynaklarının azalmasından dolayı damlama sulama yöntemine yöneltilen üreticiler, bu kapsamda kullandığı gübreleri devletin sağladığı destek çerçevesine aldıramıyor. Devlet tarafından verilen gübre desteği ile bütün dünyada kullanılan ürünlerin kapsam dışında bırakılması üreticiler arasında tepkiye yol açtı.

BAZI ZİRAİ FİRMALAR KAYIRILIYOR MU?

Tarım Bakanlığı tarafından üreticilere taban gübresinde tam destek verilirken damlama sulama kullanan üreticilere kullandıkları gübrelerin bir çoğunun kapsam dışı bırakılması ve tüm ısrarlara rağmen listeye alınmaması sadece taban gübresi  satan zirai ilaç firmalarının kayırıldığı düşüncesini ortaya çıkardı.

NARENCİYE SEKTÖRÜ BİTİRİLMEYE Mİ ÇALIŞILIYOR?

Narenciye üreticileri Tarım Bakanlığı’nın yıllardır arpa- buğday üreticisi odaklı politikalarının son hamlesinin kendilerini bitirmek olduğu ve ısrar edilen bu kararla hem yandaş firmaların kayırıldığı hem de narenciye üreticilerinin mağdur edilerek üretimden vazgeçirilmeye çalışıldığı görüşünde birleştiler.