“Bağımlılık tehdidi devlet eliyle gençlerimizin hayatına sokuldu”

CTP Milletvekili Erkut Şahali, dünyanın birçok ülkesinde yasaklanan ve içerdiği ciddi kimyasallar nedeniyle organlara zarar veren halk arasında “puff bar” olarak bilinen tek kullanımlık sigaraların ithali için geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir şekilde uygulamaya konulan “Buharlı Nikotin Ürünü (Likit Sigara) Emirnamesi”ni eleştirerek “Bir başka bağımlılık tehdidi devlet eliyle gençlerimizin hayatına sokuldu” dedi.

“Bağımlılık tehdidi devlet eliyle gençlerimizin hayatına sokuldu”
14 Kasım 2023 Salı 09:54

banner9

Şahali, Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda spor ve eğitimle ilgili olarak yaptığı konuşmada “Zaten ülkemizde spor ve eğitim kötü durumda. Spor sosyal bir entegrasyon unsurudur. Spor çocuklarımızın, gençlerimizin olumsuzluklarla karşılaşma riskini de azaltan etkili bir uğraştır. Ama bu hükümet bunun avantajından yararlanmak yerine zaten fazlasıyla tehlikeli olan otamda yasal bir tehdidi daha 12 Ekim’de bir kararnameyle hayatlarına sokuyor. Bağımlılık yapan, tiryakilik yapan, bir nefesle çalışan cihaz bu ülkenin marifetiyle ülkeye getirildi. Bağımlılıkla mücadele bu ülkede ele alınması gereken en önemli konudur. Tam da böylesi bir ortamda yasal olarak satışı yapılabilen, linassız ve merdiven altı üretimlerle zararlı unsurlarla serbestçe yapılmasının önü açıldı. Bir başka bağımlılık tehdidi gençlerimizin hayatına sokuldu” dedi.

PUFF BAR NEDİR?

Son dönemde giderek yaygınlaşan kullan-at tipi sigara puff bar, hiç de masum değil. İçeriğinde pek çok kimyasal madde barındırıyor. Bu da başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi hasarlara yol açıyor.

ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan puff barların satışı Türkiye’de yasak. Ancak çeşitli internet sitelerinden illegal yollarla temin edilen puff barlar, özellikle gençler tarafından ilgi görüyor. Sigara kadar zararlı olmadığı düşüncesi ise tamamen teselliden ibaret bir yaklaşım… 

Puff barda nikotin miktarı yüksek olduğu gibi, nikotini zayıf asitlerle birleşmiş nikotin tuzları olarak içeriyor. Zayıf asitlerin devreye girmiş olması yüksek nikotin yoğunluklarına olanak sağlarken, nikotinin sertliğini de önemli ölçüde azaltıyor. Bu sayede puff barlar nikotinin en etkili, en bağımlılık yapıcı sunum araçlarından biri oluyor.”

Sadece bununla kalmıyor... İçeriğindeki zararlı maddeler özellikle akciğer üzerinde ciddi hasara yol açıyor. Kartuşundaki tatlandırıcı maddelerin, mentol hissi veren sentetik soğutucu maddelerin (WS-3, WS-23) ve nikotin tuzlarını içeren bu sigaranın içme davranışıyla otomatik olarak devreye giren bir ısıtma sisteminin etkisiyle kişinin akciğerlerine nikotin ve nikotinle birlikte birçok zararlı madde gönderiyor.

“Puff bar sıvıları solvent özellikli (çözücü, küçük parçalara ayırıcı) propilen glikol, gliserin gibi maddeleri de içeriyor. Bir araştırmada kullan-at tipi 16 puff bar elektronik sigara cihazının madde sıvısı incelenmiş ve 126 tatlandırıcı kimyasal madde saptanmış. Bunlardan 16’sının yoğunluğunun 1mg/ml’den fazla olduğu bulunmuş. Bu cihaz sıvılarının, akciğer hücreleri üzerindeki etkisi de deneysel olarak incelenmiş; sıvılar hücre üzerine zehir etkisi gösteren (sitotoksik) zararlı karışımlar olarak tanımlanmıştır.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.