Özellikle son dönemlerde basında dramatik şekilde sonlanan ilişki örnekleri ile karşılaşmaktayız. Bu istenmeyen durumların önünü alabilmenin en önemli yöntemlerinden biri ise ilişkilerde tarafların bu tür konularla ilgili daha bilinçli olması ve önceden bizleri uyaran sinyallerin farkına varmak aslında. Bu yüzden sizler için bu yazıda flört şiddetinden bahsetmek istedim.
Flört; hali hazırda devam eden iki kişi arasındaki (hetero veya homeseksüel) birliktelikleri resmi veya gayri resmi (evli,nişanlı, sevgili, partner) olarak sürdürülen ilişki şeklinin genel bir tanımı.
Flört şiddeti ise ilişkide partnere karşı acı verici yaralayıcı fiziksel veya psikolojik güç ve tehdit kullanımını içeren söz, mimik ve davranışların tümü şeklindedir. Yani şiddet sadece fiziksel (tokat, yumruk, itmek vs.) olmak zorunda değildir. İlişkide kişilerin maruz kaldığı ruhsal yaralanmalar da şiddetin bir başka şeklidir. Bunun yanı sıra istek dışı cinsel birliktelik de yine şiddet olarak tanımlanmaktadır, bu tür zorlama durumlar çiftlerin arasında resmi evlilik olup olmamasının bir önemi yoktur.
Risk gruplarından bahsedecek olursak özellikle genç erişkin yaş grubu (ergen) ve toplumsal cinsiyet rollerinden dolayı kadınların bu durumla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
Peki ilişkimde flört şiddeti olduğunu nasıl anlarım?
1. Her tartışmanızda, genelde haksız taraf siz oluyorsanız.
2. Partnerinizin size ve çevresine karşı öfke kontrolü yoksa.
3. Size bağırıyor ve bu durumu kontrol altına alamıyorsanız.
4. Sosyal çevreniz ve hatta aileniz ile olan buluşmalarınıza karşı çıkıyorsa
5. Sosyal medya hesaplarınızı kontrol altında tutmak istiyorsa veya kapatmanız için sizi zorluyorsa.
6. Kendi isteklerinizden, keyif aldığınız şeylerden ödün vermek zorunda kalıyorsanız,
7. Sürekli sizi eleştiriyor ve küçümsendiğinizi hissediyorsanız,
8. Kendinizi engellenmiş ve kısıtlanmış hissediyorsanız
9. Daha önceki ilişkilerinde karşı tarafa zarar verdiğini biliyorsanız
10. Ekonomik olarak size baskı uyguluyorsa,
11. Sizin ona yaptığınız hiçbir yorum ve eleştiriyi ciddiye almıyor tahammül edemiyorsa,
12. Cinsel olarak sizi rahatsız olduğunuz şeyler için zorluyorsa,
13. Sürekli sizi ısrarlı bir şekilde takip ediyor ve bu durum sizde korku uyandırıyorsa,
‘’aslında beni çok seviyor’’, ‘’her zaman böyle sinirli değil’’, ‘’bunlar dışında aslında iyi bir ilişkimiz var’’ gibi bahanelere sığınıyorsanız, içinde bulunduğunuz durumun farkına varmanız ve bunlar gibi herhangi bir şiddet türüyle karşı karşıyaysanız bu tür ilişkilerden kendinizi uzaklaştırmanız gerekiyor. Eğer uzaklaşmada zorlanıyorsanız çevrenizden veya alanında uzman bir profesyonelden yardım almaktan çekinmeyin.
Unutmayın ki şiddet varsa sevgi yoktur.